per pagina
Sorteer op
  • Maso Grener Bianco
    Maso Grener Bianco

    Proefnotitie: Een prachtig huwelijk van 70% Chardonnay en 30% Sauvignon. Deze blend creëert een harmonie tussen de fruitigheid van de Chardonnay en een fris zuurtje van de Sauvignon. Het perfecte idee van een “everyday wine”.…

    € 12,95
  • Monasterio de Palazuelos Verdejo
    Monasterio de Palazuelos Verdejo

    Proefnotitie: Strogeel met groenachtige reflecties, goede intensiteit in de neus van fruitaroma’s en anijs. In de mond, fris droog met een vriendelijke afdronk. De Verdejo uit het Rueda gebied wordt beschouwd als een van de…

    € 5,95
  • Mullineux Swartland Wine of Origin
    Mullineux Swartland Wine of Origin

    Proefnotitie: Bleek stro van kleur met een geur van rijpe, groene citrusvruchten en kruiden. Het gehemelte is fris en rijk gestructureerd, met tonen van rijpe peren, amandelen, perziken en een kruidige afdronk.

    € 23,95
  • Murelle Mellianum Pecorino
    Murelle Mellianum Pecorino

    Proefnotitie: Een geurige, volle en evenwichtige wijn gemaakt van 100% Pecorino druiven met een zachte afdronk. De Pecorino druif is van origine een Italiaanse druif uit Abruzzo en de Marche. De Pecorino dankt haar naam aan de…

    € 6,95
  • Picpoul de Pinet
    Picpoul de Pinet

    Proefnotitie: Een helder witte wijn. Fris, levendig en zacht van smaak met aroma’s van groen fruit zoals meloen. Crispy & licht mineraal achtig. De druiven van deze wijn worden in de nacht geoogst om de beste kwaliteit te…

    € 9,95
  • Pouilly-Fume Jean-Pierre Bailly
    Pouilly-Fume Jean-Pierre Bailly

    Proefnotitie: Een frisfruitige wijn met heerlijke delicate aroma’s van vruchten en bloemen. In de smaak groene appels, rijpe perzik en mineralen. Zeer evenwichtig met een lange afdronk

    € 14,95
  • Solo Viognier Maremma Toscana
    Solo Viognier Maremma Toscana

    Proefnotitie:: Prachtig strogeel van kleur. In de neus tonen van grote finesse en elegantie uit witte bloemen, bergamot, saffraan en zwarte thee. De smaak is fris, stevig en mineraal. De afdronk is persistent en zuiver met hints…

    € 18,95
  • Tarapacá Chardonnay
    Tarapacá Chardonnay

    Proefnotitie: Een vollere, fruitige witte wijn met aroma’s van citrus, meloen, ananas en mango. Zacht in de mond met een verfrissende en evenwichtige zuurgraad.

    € 6,50
    49 - 56 van 64 resultaten
  • 1
  • ...
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Alles wat u moet weten over witte wijn

Witte wijn is een veelzijdige drank die perfect past bij verschillende gelegenheden. In dit artikel bespreken we de geschiedenis van witte wijn, hoe het gemaakt wordt, de verschillende soorten witte wijn en hoe u deze het beste kunt serveren.

 

Geschiedenis van witte wijn

Witte wijn wordt al meer dan 2500 jaar gemaakt. De oude Grieken en Romeinen maakten al gebruik van druiven om wijn te produceren. In de Middeleeuwen werd de productie van witte wijn steeds populairder, vooral in Frankrijk. Het duurde echter tot de 17e eeuw voordat de wijnproductie werd verbeterd en de kwaliteit van de wijn toenam.

 

Hoe wordt witte wijn gemaakt?

Witte wijn wordt gemaakt van druiven die worden geperst om het sap te extraheren. Het sap wordt vervolgens gefermenteerd om alcohol te produceren. Tijdens het fermentatieproces wordt de suiker in de druiven omgezet in alcohol. Het proces van witte wijnproductie verschilt van de productie van rode wijn, omdat de druivenschillen niet worden gebruikt bij het maken van witte wijn. De kleur van de wijn komt voort uit de druivensoort en de duur van het contact tussen het sap en de druivenschil.

 

Soorten witte wijn

Er zijn verschillende soorten witte wijn, elk met een unieke smaak en aroma. Hieronder bespreken we de meest populaire soorten witte wijn:

  • Chardonnay: Een van de meest populaire witte wijnen ter wereld. Chardonnay heeft een rijke, boterachtige smaak en aroma.
  • Sauvignon Blanc: Een witte wijn met een droge, fruitige smaak. Sauvignon Blanc past goed bij visgerechten en salades.
  • Riesling: Een witte wijn met een zoete, fruitige smaak. Riesling is een populaire keuze voor desserts en gebak.
  • Pinot Grigio: Een droge witte wijn met een frisse, fruitige smaak. Pinot Grigio past goed bij lichte maaltijden en salades.

 

Hoe serveert u witte wijn?

Witte wijn moet op de juiste temperatuur worden geserveerd om de smaak en het aroma te optimaliseren. Over het algemeen moet witte wijn gekoeld worden geserveerd, maar de exacte temperatuur kan variëren afhankelijk van de soort wijn. Chardonnay en Pinot Grigio worden bijvoorbeeld geserveerd bij een temperatuur van 8 tot 12 graden Celsius, terwijl Sauvignon Blanc en Riesling het beste worden geserveerd bij een iets koudere temperatuur van 5 tot 7 graden Celsius.

 

Om de smaak van de witte wijn te verbeteren, is het ook belangrijk om de juiste glazen te gebruiken. Een smaller glas zal de aroma's van de wijn concentreren, terwijl een breder glas de wijn meer zuurstof geeft en de smaak verzacht.

 

 

Droge witte wijn

Wereldwijd maken wijnmakers gebruik van veel bekende druivenrassen om heerlijke droge witte wijnen te produceren. De droge smaak ontstaat uit een combinatie van de natuurlijke hoeveelheid suiker van de druiven, de zuurgraad, het alcoholpercentage en de klimatologische omstandigheden waarin de druiven zijn gegroeid. Enkele bekende droge witte wijnen zijn chardonnay en sauvignon blanc. Als je meer wilt ontdekken over deze wijnen, dan is het proberen van wijnen gemaakt van deze druiven een uitstekend startpunt.

 

Zoete witte wijn

Het productieproces is ook bij zoete witte wijn van belang. Elke druif bevat van nature suikers en hoe meer suiker een druif bevat, hoe meer potentie hij heeft om er zoete wijn van te maken. Het productieproces speelt een belangrijke rol, net als het feit dat druiven vaak pas relatief laat worden geplukt wanneer er zoete witte wijn van wordt gemaakt. Tijdens de gisting, wanneer suiker wordt omgezet in alcohol, bepalen bepaalde factoren de zoetheid van de wijn. Bekende voorbeelden van druiven waarvan zoete witte wijn wordt gemaakt, zijn de muscat en sauternes.

 

Het bewaren van witte wijn

Het kopen van een fles witte wijn is niet zo moeilijk, maar weet je ook hoe je deze het beste kunt bewaren? Over het algemeen wordt aanbevolen om een ​​aangekochte witte wijn binnen één jaar te drinken, tenzij het een wijn is met bewaarpotentieel. Als je een geopende fles witte wijn wilt bewaren, drink hem dan in ieder geval binnen drie dagen op. Wacht je langer, dan zal de smaak van de witte wijn geleidelijk achteruit gaan.

 

Witte wijn kopen bij Vinyo

Vinyo heeft een groot assortiment aan witte wijnen in elke prijsklasse. Mocht u advies nodig hebben bij het maken van de juiste keuze. Neem gerust contact op met onze wijnspecialist Rob.

Bekend van TV

Bekend van Ondernemerslounge (RTL7)

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Niet voor <18

Géén alcohol onder 18 jaar

© 2020 - 2024 Wijnkoperij Vinyo B.V. | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel